Selv mener han det er positivt å jobbe for to, men arbeidsinnsatsen hans er blitt et irritasjonsmoment.

Stian er Furuas arbeidshest. Han er alltid på jobb, om det er hjemme eller på kontoret. Kona hans kaller ham gampen. Tvilsomt om det er ment som et kompliment.

I den tiden Furua fusjonerte, hadde Stian ekstra mange oppgaver. Han jobbet dag og natt. Det er for øvrig blitt hans standard. Han skipper festlige lag til fordel for jobben. Ja, jobben går foran alt.

Stian er seig og viser stor tålmodighet i det han gjør. Det verst tenkelige som kan skje Stian, er å kjenne seg lite solid. «Å være til pynt ligger ikke for han!» Den beste eliksir er derfor å jobbe som en hest.

Dekker andres behov

Arbeidshester som Stian glemmer lett at det finnes noe mer enn det å yte maks i sine arbeidsoppgaver. De snevrer seg gjerne inn og dekker over andre behov. Til forveksling lik en larve som forblir i kokongen. De begrenser seg. De fortrenger at det finnes et liv utenfor. Det er ikke mangfoldet som begeistrer arbeidshesten.

Arbeidshesten liker å vise at han jobber hardt. Han liker å si det også. Han blir drevet av å klare enda litt mer. Som om han konkurrerer i utholdenhet. Det er ikke nødvendigvis resultatet som teller, men heller arbeidet med å få gjort ting unna.

Å vise utholdenhet holder følelsen av veikhet unna. Og veikhet er for denne hesten farlig å kjenne på.

«Svekling kan andre være!» Det er et av Stians faste uttrykk.

Aldri galopp

Det er forskjell på det å arbeide mye og det å være en arbeidshest. Likheten er at arbeidsmengden er stor.

Arbeidshesten er kjent for å få ting unna. Han liker å gjøre mer av det samme. Når gampen traver er det forutsigbart. Han galopperer aldri. Få – eller ingen – ser spenning av å sette penger på ham.

Å arbeide mye kan jo alle oppleve er nødvendig fra tid til annen. Men da med andre motiv enn for arbeidshesten.

Det han ønsker, er gjerne å bli bedre på noe. Eller å holde fokus for en periode. Eller bare lyst til å bli dyktigere. Eller digger det å være i utvikling. Eller rett og slett gleder seg over å arbeide for endelig å se det ferdige resultatet.

På treningsstudioet ser du også arbeidshesten. Der konkurrerer han gjerne med å trene en time lengre enn motstanderen. Og utholdenheten er det ingenting å utsette på. Han leser gjerne over dokumentet for femte gang, selv om det er lite vinning i å gjøre det bedre. Arbeidshesten trigges ikke av å starte på noe nytt. Han liker repetisjoner. Han utkonkurrerer andre med å investere i tid.
Det er ingenting å si på gampens innsats når det gjelder å få ting unna.

Allikevel er han fort et irritasjonsmoment i avdelingen. Han kan jo alltid jobbe litt mer enn de andre.

Når du er arbeidshest:

  • Når du sier «jeg skal bare!» bør du ta en timeout for å sjekke om det er nødvendig det du skal gjøre.
  • Har du glemt at livet har så mye annet å by på?
  • Finn flere arenaer å bruke kreftene dine på!

Når andre er i rollen:

  • Si ifra når nok er nok!
  • Inspirer arbeidshesten til å gjøre en liten vri. Han trenger å utvide horisonten.
  • Vær obs så ikke arbeidshesten lager en arbeidsstandard som ikke er sunn for gjengen.

NB!

Det er mye å hente for arbeidshesten ved av og til å gå ut av sitt daglige trav. Han kan allikevel jobbe mye. Selv for en gamp må det være inspirerende å se en araberhest i fullt firsprang!

Les om de andre personlighetene som jobber på Furua AS

FOTO: JENNY JORDAHL
Se artikkelen på aftenposten.no